Weetjes

Tien zeer interessante bijzondere prestaties van de honingbij.

Onderstaande link leidt naar een site met prachtige plaatjes en films over deze 14 bijzondere eigenschappen zoals: electrische lading in bloemen voelen, landmijnen detecteren, kunnen onderscheiden van menselijke gezichten.

https://www.buzzfeed.com/kellyoakes/14-things-that-prove-bees-are-actually-superheroes?utm_term=.wd8b9W61K#.kxAonNZr3

 

  

De Eerbeeksche Korfkast.

 

 

Omschrijving:

De korfkast is een overgang tussen korf en kast. De korfkasten zijn voorzien van ramen waardoor de imker in zijn volk kan ingrijpen, behandelen, controleren en honing afnemen. Z.g. losse bouw dit in tegenstelling tot vaste bouw in korven waar de raatbouw pas bereikbaar is als men het uitbreekt.

Bij het gebruik van z.g korfkasten werden de randen ingesmeerd met reuzel of een mengsel van was en honing om het vastkitten van de ramen te voorkomen. 

De foto van de korfkast uit Eerbeek is een door imker Wolters ontworpen type. Deze kast heeft een vierkante houten romp, waarvan de voor- en zijkanten met bunt (een soort gras, ook wel pijpestro genoemd) zijn overtrokken. (zouden de maker van MO-BEE-HIVE hiernaar gekeken hebben?)

Datering:

1900

Voorkomen:

Indertijd op vele plaatsen in Nederland.


Toetje in een wereld met bijen.

Het zelfde toetje in een wereld zonder bijen.

 


Een ontbijt in een wereld met bijen.

Hetzelfde ontbijt in een wereld zonder bijen.


 

'Bijen blijken slimmer dan werd gedacht' 

 
Volgens een onderzoek van de Queen Mary University of London zijn bijen slimmer dan in eerste instantie werd aangenomen. De insecten blijken taken te kunnen uitvoeren die ze in natuurlijke situaties niet tegenkomen.
 

Dat schrijft de Volkskrant vrijdag op basis van het Britse onderzoek. Dat bijen enige cognitieve vermogens hebben was al eerder bekend. Nieuw is dat nu is gebleken dat bijen ook taken kunnen leren die ze nooit in natuurlijke situaties zullen tegenkomen. 

De onderzoekers toonden aan dat bijen een balletje konden verplaatsen, zelfs op een andere manier dan ze in eerste instantie werd aangeleerd. Daaruit blijkt dat dat de beestjes niet alleen gedrag kunnen kopiëren maar ook informatie kunnen gebruiken om betere oplossingen te vinden. 

Volgens Tjeerd Blacquiere, onderzoeker aan de Wageningen Universiteit, getuigt het leervermogen van bijen van een zeker abstractieniveau.

ARTIKEL IN DE VOLKSKRANT 24 februari 2017


Hommels leren golfen en laten zo zien hoe slim ze zijn

 

Het is een hole-in-one! Hommels kunnen blijkbaar leren golfen om een beloning te krijgen. Niet eerder werd gedacht dat dit mogelijk was voor insecten, vanwege hun kleine hersenen.

Meerdere onderzoeken hebben al aangetoond dat hommels geen sukkels zijn. Alleen voerden de hommels in deze studies taken uit die wel een beetje lijken op hun natuurlijke gedrag.

Hommels zijn bijvoorbeeld in staat om aan een touwtje te trekken waardoor ze een kunstbloem met suikeroplossing kunnen bereiken. Hommels moeten ook weleens in het echte leven aan bloemdeeltjes trekken om nectar te krijgen, dus dat is niet compleet vreemd voor ze.

 

Een hommel toont haar balvaardigheden. Afbeelding: Lida Loukola/QMUL

Deze taken lijken misschien complex, maar ze laten geen hoog leerniveau zien, zegt Olli Loukolavan de Queen Mary University of London, een onderzoeker van deze studie.

Loukola en zijn team besloten een nieuwe uitdaging aan te gaan. Ze onderzochten of hommels kunnen leren om een voorwerp te verplaatsen waar geen beloning aan vastgemaakt zit.

Ze bouwden een rond platform met een klein gaatje in het midden, gevuld met suikeroplossing. De hommels moesten de bal in dit gaatje duwen om een beloning te ontvangen. Een onderzoeker liet de hommels zien hoe ze dit moesten doen. Hiervoor gebruikte hij een plastic hommel op een stokje om de bal mee te duwen.

 

EEN FILMPJE OVER DE TRAINING VAN HOMMELS:

https://youtu.be/fJyHeUaSMVw


EEN MOOI FILMPJE IN SLOW MOTION DE BIJENVLUCHT. Ook de rest van de site van Bayer is interessant, hoewel niet helemaal onverdacht.

http://beecare.bayer.com/media-center/videos/detail/pollination-matters