Honing- & bijenmarkt

Een impressie van de markt van 2018:

Winnar van de Van Zadelhoff Wisselbokaal 2019.

De Markt op 28 september 2019 was een succes, mede dankzij het redelijke nazomerweer. Tot veler verbazing en tot aller vreugde was er dit jaar weer een prachtige oggst heide honing. Er werd 2100 kilo hining aangevoerd waarvan 760 kilo raathoning een enorme oogst.

Dit jaar kon de Wisselbokaal daarom uitgereikt worden voor de inbrenger met het mooiste raam raathoning: Hennie Kroese. Van harte gefeliciteerd.

De opening, de markt, de keuring, de Fanfare de Eendracht uit Eerbeek.

De traditionele Honing- en Bijenmarkt is elk jaar op de vierde zaterdag in september.

De markt geniet landelijke bekendheid en wordt gehouden bij Grand Café De Korenmolen, Kanaalweg 3 in Eerbeek (Gelderland).

Elk jaar wordt een grote verscheidenheid aan honing aangevoerd die, voorafgaande aan de verkoop, door een team van gecertificeerde keurmeesters aan een keuring wordt onderworpen. Deze keuring is sinds 2016 ook voor het publiek toegankelijk.

Naast honing zijn ook andere bijen producten te koop, zoals;

• pollen (stuifmeelkorrels),
  • bijenwas(kaarsen),
  • propolis,
  • koninginnegelei (Royal Jelley),
  • honingwijn (Mede) enz.

Tevens worden diverse biologische producten aangeboden.

De buitenmarkt start om 10.00 uur en de honingverkoop, onmiddellijk na de officiele opening, om 11.00 uur.

De markt waar de nieuwe oogst van heide honing wordt gekeurd en verkocht trekt jaarlijks veel belangstelling uit het hele land. Het publiek kan meekijken bij de keuring en krijgt inzicht in het verschil tussen sjoemel honing en honing waar alleen de natuur aan bijgedragen heeft. Bijen spelen een belangrijke rol in de natuur, daarover vertellen de imkers graag hun verhaal. Verder is er volop informatie over onder meer oude appelrassen, planten en bollen van belang voor insecten, produkten gemaakt van honing en was en benodigdheden en cursussen voor de bijenteelt. De oliemolen draait en voor de kinderen zijn er speciale attracties zoals een springkussen en stokbrood bakken met Scouting.

De muziek van fanfare-orkest de Eendracht, de geur van oliebollen en barbecue en de vriendelijke gastvrijheid van de Korenmolen zorgen voor een bijzondere sfeer rond dit evenement georganiseerd door de Imkersvereniging Eensgezindheid Eerbeek en Omstreken.